Mikołaj Giergielewicz 7

Mikołaj urodził się 10 lutego w 2014 roku z ultra rzadką wadą genetyczną Tetrasomią 18p. Jest to choroba nieuleczalna. Aktualnie w Europie chorobę tę, o takich samych symptomach, stwierdzono u kilkorga dzieci (w tym 2 przypadki w Polsce). Początkowo lekarze nie dawali Mikołajowi szans na przeżycie, jednak chłopiec nie poddał się i przeżył. Dzięki swojej ciężkiej pracy, wciąż jest ze swoimi rodzicami i starszą siostrą.

Niestety nie rozwija się prawidłowo. Spowolniony jest u niego zarówno rozwój psychiczny, jak i fizyczny. Nie potrafi samodzielnie jeść, mówić i chodzić, ale robi co w jego mocy aby się tego nauczyć. Miki  jest jednak bardzo pogodny, otwarty na nowe wyzwania i chętnie podejmuje współpracę z terapeutami.

Szansą dla niego jest wielospecjalistyczna rehabilitacja, dzięki której wzrosną jego psychofizyczne umiejętności. Dlatego też rodzice szukają wszelkich sposobów, aby pomóc chłopcu i zwiększyć jego samodzielność, niestety wszystkie są bardzo kosztowne. Nie poddają się jednak ponieważ wiedzą, że wszystkie te działania przyniosą Mikołajowi nie tylko ulgę, ale również wesprą go w walce z chorobą.

Czego potrzebuje Mikołaj?

• Rehabilitacji
  • Leków
  • Kosmetyków pielęgnacyjnych

08.10.2020

Mikołaj to bardzo dzielny chłopiec, chory na bardzo rzadką chorobe. W chwili diagnozy w literaturze opisanych było 250 przypadków na całym świecie.

Mimo wszelkich trudności jakie przed Mikołajem stawia jego choroba, jest on bardzo radosnym chłopcem. Większość jego życia to ciężka praca na turnusach rehabilitacyjnych a także w domu. Dzięki pomocy fundacji Mikołaj przeszedł przeszczep komórek macierzystych oraz może korzystać z terapii dzięki którym ma szansę na zdobycie samodzielności.

Obecnie Mikołaj oczekuje na kolejne zabiegi mikropolaryzacji mózgu, a także trzeci etap terapii metodą Auricula. Proszę pomóż Nam w walce tego małego WOJOWNIKA.

DSC 0828IMG 20181213 WA0025received 578994669216917

23.10.2018

Dzięki Państwa pomocy Fundacja Blisko Ciebie dofinansowała pobyt Mikołaja na turnusie rehabilitacyjnym!!! Chłopiec zmaga się z ultra rzadką wadą genetyczną Tetrasomią 18p i wymaga stałej rehabilitacji. Relacja z turnusu poniżej.

received 299229900670140.jpeg  received 334600367304608.jpeg  received 340674390040628.jpeg

received 299846620857395.jpeg

02.05.2018

Udało się! Chłopiec dostał szansę i wyjechał na delfinoterapię do ośrodka rehabilitacyjnego w Truskawcu. Był poddawany sonarowaniu (czyli stymulowaniu mózgu za pomocą ultradźwięków pochodzących naturalnie od delfina) polegającym na bezpośrednim dotyku główki dziecka przez delfina końcem pyska. W ten sposób ultradźwięki stymulują układ nerwowy pacjenta, co korzystnie wpływa na rozwój i sprawność Mikołaja. Relacja z rehabilitacji, poniżej.

delfinoterapia 04 3 delfinoterapia delfinoterapia 04 8

01.02.2018

Mikołaj nadal wymaga intensywnej rehabilitacji, aby jego wcześniejsze wysiłki nie poszły na marne. Szansą dla Mikołaja jest turnus rehabilitacyjny delfinoterapii w Truskawcu. Jednak koszty takiej terapii są ogromne... Pomóżmy Mikołajowi wziąć udział w delfinoterapii, która przynosi niesamowite efekty! Mamy czas do kwietnia. Liczymy na Waszą pomoc!

Mikołaj Giergielewicz 7 Mikołaj Giergielewicz 19

Proszę przepisać.