Wszystkie aktualności

Kończy się czas rozliczeń podatku dochodowego za 2022 rok.

Poniżej podpowiadamy, jak w prosty sposób można rozliczyć swój PIT za 2022 i przekazać 1,5% podatku na Fundację „BLISKO CIEBIE”.

Nieprzekraczalny termin rozliczenia : 2 maja 2023 roku

Co ważne, w razie bierności i pozostawienia rozliczenia Urzędowi Skarbowemu, 1,5% przepada, tzn. zostanie w Urzędzie Skarbowym, bo tak z automatu jest ustawiony system rozliczeń.

Aby przekazać 1,5% Fundacji należy albo tak jak dotychczas wykonać ręczne rozliczenie na formularzu/druku PIT lub korzystając z linku umieszczonego na stronie www. Fundacji.

Lub wykorzystać system elektroniczny udostępniony przez Urząd Skarbowy.

W tym ostatnim przypadku wchodzimy na stronę:

www.podatki.gov.pl › pit › twoj-e-pit

wybieramy jedną z dwóch metod logowana:

1

Jeśli posiadamy profil zaufany, to wybieramy wersję pierwszą, wówczas nie potrzebujemy więcej danych.

Jeśli nie posiadamy profilu zaufanego, to trzeba wcześniej przygotować sobie kwotę przychodów za 2020 i za 2021.

Następnie wybieramy TWÓJ e-PIT

2

Kolejno wybieramy odpowiedni PIT (jeśli nie prowadzimy działalności gospodarczej lub nie mamy innych przychodów, od których byliśmy zobowiązani odprowadzać zaliczki, to wybieramy PIT 37)

Dane z naszego PITu-11 już tam są. Zaznaczamy „wybierz organizację”

3v2

W polu Numer KRS wpisujemy 404633 i resztę danych Fundacji, kwota 1,5% podstawia się automatycznie sama.

Ręcznie można wskazać cel szczegółowy oraz czy chcemy poinformować Fundację o naszym przekazaniu 1,5%.

4

Następnie zaznaczamy Akceptuj i wyślij. I To wszystko