3Julia urodziła się 05.07.2008 r. w 29 tygodniu ciąży z wagą 1350 g. Dziewczynka dostała 3 punkty Apgar. Julia urodziła się w zamartwicy, a przyczyną przedwczesnego porodu  było wypadnięcie pępowiny. Zaraz po porodzie została przewieziona do specjalistycznego szpitala w Zabrzu. Na samym początku lekarze powiedzieli nam ( rodzicom ): "Bardzo nam przykro, ale córka raczej nie przeżyje nocy, a gdy będzie walczyć to będzie roślinką". Do dzisiaj pamiętam słowa lekarza: "Jeśli wasza córka przeżyje to będzie cud".

Po wielu badaniach u Julii stwierdzono MPD czterokończynowe oraz zaburzenia kardiologiczne, okulistyczne. W swoim dziecięcym życiu dziweczynka przeszła kilka operacji, t.j. zamknięcie przewodu Botall oraz trzy zabiegi okulistyczne. W przyszłości czeka ją również operacja nóżek. W 2 miesiącu życia u Julii stwierdzono sepsę. To też był bardzo ciężki czas dla Julii oraz dla całej rodziny. Ale Bóg nad nią czuwał i udało się tą chorobę przezwyciężyć. Po 2 tygodniach pobytu w szpitalu Julia wróciła do domku. Od 3 miesiąca do 7 roku życia uczęszczała na rehabilitację 4 razy w tygodniu, 2 razy prywatnie oraz 2 razy na NFZ. Od 2015 r. jest rehabilitowana 3 razy w tygodniu, tylko prywatnie.

Na turnusy rehabilitacyjne jeździ 4 razy do roku. Koszt samych turnusów wynosi ok.10 tys. na rok. Julia miała 3 razy podaną Botulinę, aby mięśnie nóg się rozluźniły i żeby chód był bardziej  prawidłowy. Do tej pory nie potrafi utrzymać równowagi ( choć bardzo się stara ). Dlatego bardzo potrzebna jest stała i bardzo kosztowna rehabilitacja.

"My jako rodzice Julii bardzo serdecznie chcemy podziękować wszystkim ludziom o dobrym sercu w walce o lepsze jutro dla naszej córki."

Sikora Magdalena, Sikora Tomasz

Czego potrzebuje Julia?

• Kosztownej rehabilitacji

03.10.2018

Fundacja Blisko Ciebie dofinansowała 2-miesięczną rehabilitację Julce Sikorze. Dziewczynka mimo intensywnej rehabilitacji ma duże przykurcze w obydwóch nóżkach. Aby je zlikwidować potrzebny jest zabieg fibrotomii! Termin został wyznaczony na marzec. Potrzebne jest 12 tys. zł. Prosimy o wsparcie!

aa  asad

fdgdf  sadf

12.09.2018

Nasza Podopieczna Julka Sikora na turnusie rehabilitacyjnym w Michałkowie :) Dostaliśmy również radosną informację od Mamy Julki o tym, że dziewczynka zrobiła postępy! Bardzo się cieszymy z tego powodu i trzymamy kciuki za dalszą rehabilitację!

4 5 6