4

Mała Alicja była zdrową i bystrą dziewczynką. Niestety w 2008 roku wykryto u niej guza mózgu. Od tamtej pory dziewczynka przeszła ponad 20 operacji. Stan zdrowia dziewczynki wielokrotnie ulegał zmianie. Dzięki stałej kontroli i leczeniu ulegał poprawie, ale w wyniku pojawiających się ataków padaczki oraz z powodu wodogłowia ulegał pogorszeniu. Dodatkowo nagła śmierć taty Alicji nasiliła u niej ataki padaczki, w wyniku czego pojawiły się również objawy opóźnienia umysłowego umiarkowanego.

Obecnie Alicja wymaga stałej opieki, rehabilitacji, leczenia oraz pomocy wielu specjalistów (  neurochirurg, neurolog, lekarz rehabilitacji, endokrynolog, okulista, gastroenterolog, kardiolog, psycholog, pedagog, terapie specjalistyczne ). Terapie NFZ to niewiele w porównaniu z tym, co trzeba zrobić aby dziewczynka wróciła do zdrowia. Najskuteczniejsze są turnusy rehabilitacyjne, które niestety są bardzo kosztowne. Mama Alicji stara się ze wszystkich sił zapewnić córce warunki do poprawy zdrowia i sprawności, jednak wysokie koszty rehabilitacji przekraczają domowy budżet. Dlatego prosimy gorąco o pomoc w sfinansowaniu  turnusów rehabilitacyjnych dla małej Alicji.

Czego potrzebuje Alicja?

• Pieniędzy na rehabilitację
  • Wsparcia specjalistów

Alicja otrzymała dofinansowanie od naszej Fundacji na wyjazd na turnus rehabilitacyjny. Dogoterapia, hipoterapia, rehabilitacja ruchowa to niektóre z  zajęć, w których uczestniczyła dziewczynka, aby poprawić swoją sprawność. Relację z nich można obejrzeć poniżej.