1

Dominika od urodzenia cierpi z powodu dziecięcego porażenia mózgowego i padaczki. Córka urodziła się przedwcześnie w zamartwicy okołoporodowej, z wylewem do mózgu IV stopnia. Długi okres intubacji, który podtrzymywał ją przy życiu spowodował również zapalenie płuc. Dominika urodziła się w 2008r., na dzień dzisiejszy nie chodzi, nie mówi, porusza się na wózku inwalidzkim, porozumiewa z nami na swój sposób, ale również podejmuje próbę porozumiewania się za pomocą obrazów informacyjnych. Od pierwszych miesięcy życia rodzice Dominiki starają się zapewnić jej stałą i specjalistyczną rehabilitację ruchową, usprawniającą jej rozwój umysłowy poprzez terapie współzależne. Starają się wykorzystywać wszelkie możliwe sposoby, aby w przyszłości dziewczynka mogła być w jak największym stopniu samodzielna.

Rehabilitacja w połączeniu z terapią komórkową otworzyła nowe możliwości ze względu na poprawę regulacji stopnia napięcia mięśni u Dominiki. Niebawem zostanie zakończona 5 seria podań komórek macierzystych. Dodatkowo w najbliższych miesiącach Dominika musi zostać poddana operacyjnemu ustawieniu koślawości stóp z jednoczesnym laserowym podcięciem ścięgien Achillesa.

Aby nie zaprzepaścić szansy jaką daje sama operacja, Dominika będzie potrzebowała intensywnej rehabilitacji w wyspecjalizowanym ośrodku. Rehabilitacja pomoże w osiągnięciu celu – wspomoże ją w próbach samodzielnego chodzenia. Rehabilitacja ta wiąże się z niesamowicie wysokimi kosztami, dlatego zwracamy się z prośbą o przekazanie 1 % podatku lub darowizny na rzecz leczenia i rehabilitacji Dominiki. Państwa wsparcie pozwoli Dominice na walkę z chorobą oraz na poszukiwanie nowych metod rehabilitacji i leczenia, dzięki którym to będzie możliwe.

Czego potrzebuje Dominika?

• Pieniędzy na niezbędny sprzęt ortopedyczny
  • Regularnej rehabilitacji stacjonarnej